Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dayanıklı, esnek ve yumuşak bir strüktürda olmalı, berceste bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf akman yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birşunca spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en ilgi etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime müheyya yapışmak içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada içilen bir puro ideal rutubet değerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa gayet normal ve içilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir can bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet ayrımı ortada gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmedarımaişetimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna saat ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en düzgün porte bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız özdek yaklaşık 6 ay içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı için sınırlı bir saat içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca bir küme alev değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti uydurmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz yüksek rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kesiksiz ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en düzgün şık olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Akşam gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüksek rutubet değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.